
شناسنامهای از جنس گیاهی
- نام: بنفشه آفریقایی
- نام علمی: Saintpaulia ionantha
- نام انگلیسی: African Violet
- خانواده: Gesneriaceae
بنفشه آفریقایی بومی کشور تانزانیا و اطراف جنوب شرقی کنیا و همچنین قسمت گرمسیری شرق آفریقا است. فردی به نام سنت پل برای اولین بار، بنفشه آفریقایی را شناسایی کرده است و به همین دلیل این نام برای گیاه انتخاب شده است.
مشخصات کلی بنفشه آفریقایی
بنفشه آفریقایی گیاه گلداری است که نه تنها به دلیل گلهای رنگین و زیبایش، بلکه به دلیل فرم گیاه و همچنین برگهای مخملی و کرکدار به رنگ سبز تیره نیز جذابیت دارد. در برخی واریتهها لبههای برگ، سفید یا روشنتر هستند. بنفشه آفریقایی گیاه حساسی است که نیاز به مراقبت و توجه بیشتری دارد تا زمانی که موقعیت مناسب خود را پیدا کرده و زندگی آرام خود را ادامه دهد. واریتههای مختلف بنفشه آفریقایی در رنگ و تعداد گل متفاوت هستند و در رنگهای سفید، صورتی، زرشکی، بنفش و ارغوانی دیده میشوند. از آنجایی که بنفشه آفریقایی به طول روز بیتفاوت است گلدهی در شرایط مساعد و در تمام طول سال اتفاق میافتد.
ریشه بنفشه آفریقایی نسبت به آب زیاد حساس است

نگهداری از بنفشه آفریقایی
بنفشه آفريقايي يكي از زيباترين گياهان گلدار است. رنگ گلهای بنفشه آفريقايي متنوع و به رنگ بنفش- آبی- قرمز - صورتی- سفید ظاهر میشوند از پاشیدن آب روی برگ های بنفشه آفریقایی خودداری كنید.
نکات مهم در نگهداری بنفشه آفریقایی: برگهای بنفشه آفریقایی نباید مرطوب شوند و اسپری برگی برای آن نیز بههیچوجه توصیه نمیشود. اگر گلدان نسبت بهاندازه گیاه بزرگتر باشد، میتواند گلدهی را به تعویق بیاندازد. تغذیه مناسب گیاهان گلدار نیز در گلدهی بنفشه آفریقایی تأثیرگذار است. بهتر است گلهای پژمرده را با استفاده از پنس از انتهای شاخه گلدهنده جدا کنید.
گلدانهای پلاستیکی برای بنفشه آفریقایی مناسبتر است. از آنجایی که این گیاه حساس است، گلدان سفالی با جذب سرما برای آن تنش سرمایی ایجاد میکند. برای تعویض گلدان هم فصل بهار را انتخاب کنید تا سرما به ریشهها آسیب نزند.
گل بنفشه آفریقایی
بنفشه آفريقايي يكي از زيباترين گياهان گلداراست كه نه تنها داراي گلهايي زيبا بلكه شاخ و برگ آن نيز از جذابيت خاصي برخورداراست زادگاه این گل افریقای شرقی است. در بنفشه آفريقايي برگهای سبز مخملی و کرکدار روی ساقه فشرده و کوتاه قرار دارند. بنفشه آفریقایی نسبت به طول روز بی تفاوت است و به همین علت در طول سال گل میدهد.
رنگ گلهای بنفشه آفريقايي متنوع و به رنگ بنفش- آبی- قرمز - صورتی- سفید ظاهر میشوند. گلها به صورت کم پر و پر پر و پرچمها طلایی و به طرز زیبایی از وسط گلها بیرون زدهاند بطوری که تناقض در رنگ پرچمها و گلبرگها گل را به صورت یکی از زیباترین مینیاتورهای گیاهی در آورده است.

پرورش بنفشه آفریقایی در محیط کم نور
در صورتی كه بخواهیم بنفشه آفریقایی را در محیط سرپوشیده و كم نور پرورش دهیم می توانیم از لامپ های فلورسنت (مهتابی) استفاده كنیم، این لامپ ها باید در فاصله سی تا چهل سانتی متری گل بنفشه آفریقایی نصب شوند. لازم نیست چراغ ها به طور مرتب روشن باشند، بلكه می توانید در ساعات مشخص چراغ ها را خاموش كنید. مزیت استفاده از نور مصنوعی برای پرورش بنفشه آفریقایی نسبت به نور آفتاب اینست كه برگ ها دچار سوختگی نخواهند شد.
آبیاری بنفشه آفریقایی
در مورد مقدار آب و فاصله زمانی بین دو آبیاری گل بنفشه آفریقایی عواملی چون نور، گرما، خاك، جنس و حجم گلدان و سن گیاه دخالت دارد. ریشه بنفشه آفریقایی نسبت به آب زیاد حساس است و دچار پوسیدگی می گردد. بنابراین بهتر است در مورد مقدار و دفعات آبیاری توجه بیشتری داشته باشید و این كار را با دقت و احتیاط كامل انجام دهید.
بهترین زمان برای آبیاری بنفشه آفریقایی موقعی است كه خاك كاملاً خشك شده و گل بنفشه احتیاج زیادی به آب داشته باشد؛ اگر هنوز خاك خیس است به گیاه آب ندهید. با لمس كردن خاك می توانید از خشكی آن مطمئن شوید. مقدار آب در هر مرتبه آبیاری گل بنفشه آفریقایی باید به اندازه ای باشد كه آب از منفذ زیر گلدان خارج نشود.
برای آبیاری گیاه بنفشه آفریقایی باید چند فاکتور مهم را در نظر بگیرید: نور، گرما، سن گیاه، حجم گلدان و خاک. به دلیل حساسیت برگ و حتی ریشه این گیاه باید در آبیاری آن دقت بیشتری داشت تا باعث آسیب نشود. ریشه بنفشه آفریقایی به آب و رطوبت زیاد حساس است و دچار پوسیدگی میشود؛ بنابراین بهتر است بعد از خشکی خاک، بنفشه آفریقایی را آبیاری کنید، ولی این به آن معنی نیست که گیاه بتواند دوره خشکی زیادی را تحمل کند. آبیاری دو بار در هفته برای بنفشه آفریقایی مناسب است. توصیه میشود برای جلوگیری از خیس شدن برگ و ساقه گیاه از روش زیرگلدانی برای آبیاری بنفشه آفریقایی استفاده شود. برای این روش باید زیرگلدانی را پر از آب کنید تا از راه منفذهای زیر گلدان، جذب ریشه شود. این نکته را به یاد داشته باشید که اگر زیرگلدانی گود و بزرگی دارید، بعد از 30 دقیقه که آب موردنیاز جذب شد، اضافی آب را خالی کنید.
خاک مناسب برای بنفشه آفریقایی ترکیبی از خاکبرگ و پرلیت است. بستههای آماده خاک برای بنفشه آفریقایی را هم میتوانید از فروشگاههای کشاورزی و گلخانهها تهیه کنید.
برای تغذیه این گیاه، کود رقیق حاوی فسفر بالا را هر دو هفته یکبار به گلدان اضافه کنید. کودهای مخصوص گل دهی برای گیاهان گلدار مناسب هستند. بعد از چند ماه کوددهی، املاح باقیمانده و اضافی را با آبیاری و شستشوی خاک خارج کنید تا به گیاه صدمه وارد نکند.

بهترین زمان برای آبیاری گل بنفشه آفریقایی موقعی است كه خاك كاملاً خشك شده است
از پاشیدن آب روی برگ های بنفشه آفریقایی خودداری كنید. یكی از روش هایی كه امروزه برای آبیاری بنفشه آفریقایی مرسوم شده، استفاده از زیر گلدانیِ گود است. در این روش زیر گلدانی را از آب پر كنید، بعد از پانزده دقیقه آب از راه منفذ كف گلدان جذب خاك می گردد. بعد آب اضافی زیر گلدانی را خالی كنید.
خاک، آب، نور و مواد غذایی موردنیاز
بنفشه آفریقایی به میزان نور بالا، ولی غیرمستقیم نیاز دارد. با کمبود نور خواهید دید که برگها پژمرده شده و به سمت پایین میروند. چنانچه در فضای منزل شما نور به اندازه کافی وجود ندارد یا میخواهید بنفشه آفریقایی را در قسمتی از خانه نگهداری کنید که روشنایی مناسب نیست، میتوانید از لامپهای نوری فلورسنت استفاده کنید تا میزان نور موردنیاز گیاه را تأمین کند. این چراغها امروزه در بازار به اشکال مختلف تولید میشوند. توجه داشته باشید که لامپ فلورسنت را باید در فاصله حدود 30 سانتیمتری از گیاه قرار داد. هر از گاهی اجازه دهید گلدانهای بنفشه آفریقایی شما هوای تازه بخورند.
خاک و گلدان مورد نیاز بنفشه آفریقایی
برای پرورش بنفشه آفریقایی از خاكبرگ آماده استفاده كنید. در فصول گرم هر پانزده روز یك بار به وسیله غذاهای كمكی، گیاه را تقویت كنید.
با توجه به حساسیت بنفشه آفریقایی به سرما بهتر است آنها را در گلدان های پلاستیکی پرورش دهیم و ازگلدانهاي سفالي استفاده نكنيم زيرا سفال در طول ماههاي سرد، سرما را جذب مي كند و نتيجه اين تنش سرمايي در گل بنفشه آفریقایی قهوه اي شدن و مرگ برگها است. در صورت ضرورت تعويض گلدان اين كار را در بهار انجام دهيد.
کوددهی بنفشه آفریقایی
بنفشه هاي آفريقايي را بايد در هر آبياري با يك كود رقيق حاوي فسفر بالا (14-12-36) تغذيه نمود. هيچگاه غلظت كود را از ميزان توصيه شده بالاتر نبريد و خاك را هر 2 تا 3 ماه يكبار شستشو دهيد و اجازه دهيد خاك با خروج كامل آب از زهكش كف گلدان كاملاً شسته شود. با اجراي يك برنامه كود دهي منظم و مداوم املاح در خاك گلدان تجمع مي يابند و در صورت عدم شستشوي خاك، ريشه ها صدمه مي بينند.
دمای مطلوب برای پرورش بنفشه آفریقایی
درتمام طول سال درجه حرارت مطلوب برای این بنفشه آفریقایی 16 درجه سانتی گراد است (در صورتی که رطوبت بالا باشد تا 27 درجه سانتی گراد نیز مقاومت می کند).
چگونه این گیاه را تکثیر کنید؟
برایتان جالب خواهد بود بدانید که بنفشه آفریقایی تمایل زیادی به بزرگ کردن خانواده خود دارد؛ به همین دلیل روشهای مختلفی برای تکثیر این گیاه وجود دارد که از راه کاشت بذر، قلمه برگ و تقسیم بوته انجام میشود.
قلمه برگ که معروفترین و سادهترین روش تکثیر بنفشه آفریقایی است در تابستان صورت میگیرد. برگ مناسب را با چاقوی تیز از انتهای دم برگ جدا کنید. آن را درون آب قرار دهید تا ریشهدار شود، ولی مراقب باشید برگ درون آب قرار نگیرد. میتوانید قلمه برگ را در خاک سبک نیز ریشهدار کنید. اگر روی قلمهها نایلون قرار دهید، رطوبت بیشتر محیط باعث افزایش سرعت ریشهزایی میشود.
در روش تقسیم بوته باید صبر بیشتری داشته باشید، چراکه با بالا رفتن سن گیاه، پاجوشهایی از کنار گیاه رشد میکند که نشان از تولدی جدید است. با احتیاط این پاجوشها را جدا کرده و درون گلدان دیگری بکارید.
برای کشت بذر باید بذرهای تازه و با قوه نامیه مناسب تهیه کرده و آنها را درون بستر بکارید. درجه حرارت مناسب 25-20 درجه سانتیگراد و نور مناسب هم برای رشد بذرها نیاز است. اسپری آب روی سطح خاک را هم فراموش نکنید.
کاشت بذر در بهار، گرفتن قلمه برگ در تابستان و تقسیم بوته در بهار از روشهای ازدیاد و تکثیر بنفشه آفریقایی هستند.

روش تکثیر بنفشه آفریقایی
برایتان جالب است بدانید که بنفشه آفریقایی تمایل زیادی به بزرگ کردن خانواده خود دارد؛ به همین دلیل روشهای مختلفی برای تکثیر این گیاه وجود دارد که از راه کاشت بذر، قلمه برگ و تقسیم بوته انجام میشود.

قلمه برگ که معروفترین و سادهترین روش تکثیر بنفشه آفریقایی است در تابستان صورت میگیرد. برگ مناسب را با چاقوی تیز از انتهای دم برگ جدا کنید. آن را درون آب قرار دهید تا ریشهدار شود، ولی مراقب باشید برگ درون آب قرار نگیرد. میتوانید قلمه برگ را در خاک سبک نیز ریشهدار کنید. اگر روی قلمهها نایلون قرار دهید، رطوبت بیشتر محیط باعث افزایش سرعت ریشهزایی میشود.
در روش تقسیم بوته باید صبر بیشتری داشته باشید، چراکه با بالا رفتن سن گیاه، پاجوشهایی از کنار گیاه رشد میکند که نشان از تولدی جدید است. با احتیاط این پاجوشها را جدا کرده و درون گلدان دیگری بکارید.

برای کشت بذر باید بذرهای تازه و با قوه نامیه مناسب تهیه کرده و آنها را درون بستر بکارید. درجه حرارت مناسب ۲۰-۲۵ درجه سانتیگراد و نور مناسب هم برای رشد بذرها نیاز است. اسپری آب روی سطح خاک را هم فراموش نکنید.

از پاشیدن آب روی برگ های بنفشه آفریقایی خودداری كنید
در صورت مشاهده این تغییرات در گل بنفشه آفریقایی چه باید کرد:
گلهای بنفشه آفریقایی ریز و متفرق هستند: گلهای پژمرده را حذف و گیاه را کود دهی کنید.
لکههای قهوهای روی برگهای بنفشه آفریقایی مشاهده میشوند: غبار پاشی در آفتاب و یا آبیاری از بالا عامل آن است. گیاه احتیاج به غبارپاشی ندارد و آبیاری طبق روش گفته شده انجام گیرد.
گیاه بنفشه آفریقایی سالم ولی بطور ناگهانی زرد شده است: گاز آشپزخانه و یا گاز نفت و هوای کثیف عامل آن است. گیاه را به هوای مملو از اکسیژن انتقال دهید.
برگهای بنفشه آفریقایی پیچیده، خشک و خم شدهاند: هوا گرم و خشک و احتیاج به آبیاری دارد. هرگز غبار پاشی نکنید.
برگهای بنفشه آفریقایی پژمرده و خم میشوند: هوا سرد است. گیاه را به محل گرمتری منتقل کنید.
تمام شرایط برای بنفشه آفریقایی مساعد ولی گیاه گل نمیدهد: گیاه را کود دهی نمایید.
گلهای بنفشه آفریقایی شفاف و کمرنگ شدهاند: عامل آن غبار پاشی است. این گیاه را غبار پاشی نکنید.
گلها و برگهای گیاه بنفشه آفریقایی میپوسند: آبیاری بیش از اندازه است. در تمام طول سال هفتهای دوبار آبیاری کافی است.
برگهای جدید ریز و تعداد آنها زیاد است: احتیاج به تعویض گلدان دارد. گلدان بنفشه آفریقایی را با یک گلدان بزرگتر تعویض کنید.
گیاه بنفشه آفریقایی سالم است اما گل نمیدهد: گلدانها خیلی بزرگ انتخاب شده است تا دو سال آینده گلدانها را تعویض نکنید.
برگهای بنفشه آفریقایی رنگ پریده هستند: یا نور زیاد است یا احتیاج به کود دهی دارد. گیاه را به محلی با نور غیر مستقیم منتقل کنید.
برگهای بنفشه آفریقایی سیاه میشوند: عامل آن استفاده از مواد براق کننده شیمیایی است. از آنها استفاده نکنید. برای تمییز نمودن برگها از برس نرم مخصوص استفاده نمایید.
*****************
بنفشه آفریقایی یکی از زیباترین گیاهان گلدار است که نهتنها دارای گلهایی زیباست بلکه شاخ و برگ آن نیز از جذابیت خاصی برخوردار است. پرورش بنفشه آفریقایی اصلی کار دشواری است ولی واریتهها و هیبریدهای جدید آن قویتر و پرگلتر هستند و درصورت رعایت برخی اصول، پرورش آنها موفقیتآمیز خواهد بود.
رویشگاه اصلی
اولین گیاه بنفشه آفریقایی که ارغوانیرنگ بود در آفریقا و توسط بارون والتر فون سنت پل کشف شد و از آن تاریخ تاکنون طیف وسیعی از این گیاه با انواع رنگها و الگوهای رشدی تولید شده است که بخشی از آن نتیجه کاشت و هیبریدگیریهای متعدد از تاریخ ۱۸۹۲ به بعد است.
عادت رشدی
گیاهی علفی، همیشه سبز و دائمی، فاقد ساقه به شکل رزت با گلهایی بسیار زیباست. بلندی آن به حدود ۱۰ سانتیمتر و گستردگی آن به حدود ۲۵ سانتیمتر میرسد.
برگ
برگها نسبتاً سبز تیره، قلبیشکل، مخملی، واجد دمبرگ بلند، گوشتی، حداکثر به طول هشت سانتیمتر، با سطح فوقانی سبزرنگ و سطح تحتانی سبز مایل به قرمز هستند.
گل
به صورت مجموعههای دو تا هشتتایی از گلهای واجد پنجلوب، به عرض ۵/۲ سانتیمتر واقع بر روی ساقههایی بالاتر از برگها و در تمام طول سال ظاهر میشوند.
نکته: گل ها به صورت گیاهچه به فروش می رسند.
**************************
هر گیاهی فارغ از اینکه در طبیعت و محیط بیرون رشد می کند یا در منزل شما و در گلدان، به احتمال زیاد در معرض آفات و بیماری های مخصوص به خود قرار دارد و طبیعتاً بنفشه آفریقایی هم از این قاعده مستثنا نیست. به همین خاطر بر خود لازم دانستیم تا اطلاعاتی مختصر، مفید و کاربردی در خصوص آفت ها و بیماری های شایع بنفشه آفریقایی و نیز روش های پیشگیری و درمان آن ها را خدمت شما عزیزان ارائه نماییم. با شناخت آفت ها و بیماری ها و نیز اثرات مخرب آن ها روی بنفشه های آفریقایی، قادر هستید در صورت حمله، از روی آثار حمله ایجاد شده، نوع آفت را تشخیص داده و راه مبارزه را تشخیص دهید. زیرا بعید است که در طول نگهداری گیاهان با یک یا چند آفت مواجه نشوید. خوشبختانه بنفشه آفریقایی به تعداد کمی از آفت ها دچار می شود که فقط برخی از آنها صدمه جدی برای گیاه به وجود می آورند. به امید آنکه با رعایت نکاتی که در ادامه ذکر می شوند، همواره بنفشه های آفریقایی شاداب و بدون آفت و بیماری داشته باشید.
1- بیماری قارچی سفیدک پودری
سفیدک پودری (Powdery Mildew)، نوعی بیماری قارچی است که معمولاً گیاهان زیادی را درگیر می کند. این بیماری در خصوص بنفشه آفریقایی نیز شایع هست و به جرات می توان گفت تمامی افرادی که بنفشه آفریقایی نگهداری می کنند حتما با این پدیده روبرو بوده اند.
آثار این بیماری معمولاً با ایجاد یک لایه سفید رنگ روی برگ ها، روی ساقه گیاه و حتی پشت غنچه ها و گل ها نمایان می گردد. این لایه سفید رنگ به گونه ای است که در نگاه اول به نظر می رسد آرد روی برگ های گیاه ریخته است.



خوشبختانه این بیماری به راحتی قابل درمان است. در مراحل ابتدایی، با شستشو برگ ها به وسیله صابون مخصوص شستشو برگ این مشکل برطرف می گردد.


اگر این بیماری گسترش پیدا کرده باشد و یا تعداد زیادی از بنفشه های آفریقایی شما را درگیر کرده باشد، توصیه می شود از قارچ کش مخصوص بنفشه آفریقایی استفاده نمایید. با دو بار سم پاشی به وسیله قارچ کش، سفیدک پودری کاملاً از بین خواهد رفت.
ذکر چند نکته در اینجا ضروری است. در نظر داشته باشید تا زمانی که عامل ایجاد سفیدک پودری را از بین نبرید، مجدد روی بنفشه هایتان ایجاد خواهد شد. برای جلوگیری از ایجاد سفیدک پودری، در نگهداری بنفشه های آفریقایی خود به نکات زیر توجه بفرمایید:
1) گلدان های بنفشه آفریقایی خود را خیلی فشرده و متراکم در کنار یکدیگر قرار ندهید. همواره یک فاصله مناسب بین گلدان ها را رعایت کنید تا هوا بین گلدان ها گردش کند.
2) معمولاً سفیدک پودری در فصول سرد سال (زمستان و پاییز) روی بنفشه های آفریقایی ایجاد می شود. یکی از دلایل ایجاد سفیدک پودری اختلاف زیاد بین دمای روز و شب است. در فصل های سرد سال، دمای شب کم شده و دما در روز افزایش پیدا می کند. توصیه می شود که اگر بنفشه ها یتان را پشت پنجره قرار می دهید فاصله مناسب را از پنجره رعایت کنید (حدود 30 تا 40 سانتیمتر) تا گل های زیبایتان از سرمای شب در امان باشند.
3) اگر سفیدک پودری را روی گل ها و غنچه های بنفشه آفریقایی خود مشاهده کردید، حتماً گل ها و غنچه ها را جدا کرده و دور بیندازید.
4) سفیدک پودری فقط روی سطوح گیاه ایجاد می شود (ساقه، برگ یا گل ها). اگر سفیدی هایی روی سطح خاک مشاهده نمودید با سفیدک پودری اشتباه نگیرید. سفیدی های سطح خاک معمولاً تجمع باکتری های خاک هستند که برای گیاه مضر نیستند.
2- بیماری کنه سیکلمه (cyclamen mites)
کنه سیکلمه جزو آفت های خطرناک بنفشه آفریقایی به شمار می رود. کنه سیکلمه با چشم قابل مشاهده نیست ولی به واسطه عوارضی که روی برگ ها و ظاهر گیاه برجا می گذارد می توان پی به حضور آن برد. این حشره از شیره ساقه گیاه و برگ های جوان تغذیه می کند و به همین دلیل در شروع حمله به بنفشه آفریقایی، ابتدا مرکز گیاه را درگیر می کند و در مراحل بعدی به برگ های بیرونی تر گیاه انتقال پیدا می کند.
بنفشه های آفریقایی که درگیر این آفت می شوند، غالباً از شکل زیبا و ظاهر سرحال خود خارج می شوند. علائمی چون فشردگی مرکز بوته، ترد شدن برگ های مرکزی، کوتاه شدن ساقه ها، در هم پیجیدن برگ ها و در نهایت توقف رشد گیاه، رشد غیر عادی پرزهای روی برگ ها، معمولاً دلایل وجود کنه سیکلمه هستند.
نمونه تصاویر مربوط به بنفشه های آفریقایی که درگیر آفت کنه سیکلمه شده اند را در زیر می توانید ببینید.




از آنجا که پیشگیری از این آفت نسبت به درمان آن راحت تر صورت می پذیرد، پیشنهاد می گردد، برای جلوگیری از آلوده شدن بنفشه های زیبایتان، نکات زیر را مورد نظر قرار دهید:
1) از هر جایی بنفشه آفریقایی تهیه نفرمایید. همیشه از مکان هایی بنفشه آفریقایی بخرید که از سلامت گلهایشان اطمینان داشته باشید. در بسیاری از گلفروشی ها، بنفشه آفریقایی در کنار گیاهان دیگر آپارتمانی نگهداری شده و به فروش می رسند که همان عامل می تواند سبب انتقال احتمالی کنه سیکلمه به بنفشه های آفریقایی باشد.
2) بعد از خرید گلدان جدید بنفشه آفریقایی، حتماً گیاه جدید را به مدت دو ماه قرنظینه نموده و جدا از سایر بنفشه های آفریقایی خود نگهداری نمایید. قرنطینه گیاه جدید باعث می شود تا بیماری های احتمالی به سایر بنفشه های شما انتقال پیدا نکرده و شیوع پیدا نکند.
3) در موقع تعویض خاک یا تعویض گلدان بنفشه های آفریقایی زیبای خود، حتماً از پاکیزه بودن ابزار و ظروف کاشت اطمینان حاصل نمایید.
اما اگر بنفشه آفریقایی شما به کنه سیکلمه آلوده شد، چه می توان کرد؟
در سال های قبل معمولاً توصیه می شد که از نگهداری گیاه آلوده شده صرف نظر نموده و گیاه را معدوم کنید.
امروزه با ساخت سم کنه سیکلمه، شانس نجات گیاه بسیار بالا رفته است. این سم را می توانید از فروشگاه ویولا تهیه نمایید. توضیحات راجع به سم کنه سیکلمه را اینجا می توانید ببینید.
3- پوسیدگی مرکز گیاه
یکی دیگر از مشکلاتی که گهگاه، پرورش دهندگان بنفشه آفریقایی با آن مواجه می شوند، پوسیدگی طوقه یا مرکز گیاه است.
تصاویری که در زیر مشاهده می کنید، نمونه هایی از پوسیدگی طوقه گیاه بنفشه آفریقایی می باشد.



دلایل مختلفی برای پوسیدگی مرکز بنفشه آفریقایی وجود دارد که در ادامه به ذکر آن ها می پردازیم:
1) بزرگ بودن سایز گلدان در مقایسه با سایز گیاه. (توجه کنید که گلدان های بنفشه آفریقایی باید کوچک باشند، قطر دهانه گلدان بنفشه آفریقایی باید یک سوم قطر گیاه باشد)
2) آبیاری بیش از حد.
3) خاک نامناسب و سنگین که مناسب بنفشه آفریقایی نباشد.
4) ریزش آب در مرکز گیاه و باقیماندن آب در طوقه بنفشه آفریقایی که باعث پوسیدگی مرکز گیاه خواهد شد.
طوقه گیاه بنفشه آفریقایی جزو حیاتی ترین بخش های آن می باشد، زیرا رشد گیاه و رویش برگ های جدید، از مرکز آن اتفاق می افتد و باید گفت که اگر مرکز گیاه به هر دلیل از دلایل ذکر شده در بالا از بین برود، متاسفانه گیاه از بین خواهد رفت و نمی توان نجاتش داد.
برای پیشگیری از این اتفاق، حتماً نکات مربوط به خاک مناسب، سایز گلدان و میزان آبیاری را رعایت فرمایید.
4- تریپس (Thrips)
یکی از آفت هایی که بنفشه آفریقایی به آن دچار می گردد، تریپس است.
تریپس حشره ای بسیار ریز است که با چشم قابل مشاهده نیست. این حشره داخل گل های بنفشه آفریقایی تخم ریزی می کند و از گرده گل ها تغذیه می کند. تریپس بالغ، به راحتی پرواز کرده و از گلی به گل دیگر می رود. اگرچه وجود این آفت در گیاه به اندازه کنه سیکلمه آسیب زننده و خطرناک نیست، اما به هر حال باعث کوتاه شدن عمر گل های گیاه و از بین رفتن سریع گل های بنفشه آفریقایی خواهد شد.
تشخیص وجود تریپس در بنفشه آفریقایی نیازمند دقت است. اگر بنفشه آفریقایی به تریپس دچار شده باشد، معمولاً گرده زرد رنگ روی گلبرگ های گیاه مشاهده می شود. این گرده های زرد رنگ در حقیقت، گرده گل بنفشه آفریقایی هستند. از آنجا که تریپس در مرکز گل تخم ریزی می کند، به محض بیرون آمدن حشرات از تخم ها، کیسه گرده گیاه، پاره شده و گرده های زرد رنگ روی گل برگها ریخته می شوند. گرده ها روی گلبرگ های با رنگ تیره، راحت تر قابل مشاهده هستند و معمولاً تشخیص گرده روی گلبرگ های دارای رنگ سفید یا رنگ های روشن مشکل تر است.
اگر شک دارید که بنفشه آفریقایی شما به تریپس مبتلا شده است یا خیر، میتوانید به آرامی به مرکز گل گیاه (کیسه زرد رنگ) ضربه بزنید، در صورتی که کیاه شما به تریپس مبتلا شده باشد، حشرات ریز کرم رنگ به سرعت از کیسه گرده خارج شده و روی گلبرگ های گل شروع به حرکت می کنند.
تصاویر زیر نشان دهنده گلبرگ های آلوده به تریپس می باشد.




راه های مقابله با تریپس (Thrips) چیست؟
طبق معمول، بهترین راه مقابله پیشگیری است.
1) حتماً بنفشه آفریقایی را از مکان های معتبر که به سلامت گلهایشان اطمینان دارید تهیه فرمایید.
2) بنفشه های آفریقایی که جدید خریداری می کنید قرنطینه کنید و تا مدت دو ماه از سایر بنفشه هایتان دور نگه دارید. این کار باعث می شود که اگر گیاهان جدید احتمالاً به تریپس آلوده باشند به بقیه گلهایتان منتقل نگردد.
3) فصل بهار و اوایل تابستان، زمان تکثیر و تخم ریزی این حشره در طبیعت است، لذا احتمال آلوده شدن بنفشه آفریقایی در این فصول بیشتر است. توصیه می شود بعد از ورود به منزل، ابتدا دست هایتان را به دقت با آب و صابون بشویید و لباسهایتان را تعویض کنید و سپس سراغ بنفشه هایتان بروید. زیرا تریپس می تواند به آسانی توسط لباس ها و دست هایتان به گیاهانتان منتقل گردد.
راه درمان تریپس (Thrips) چیست؟
اگر به هر دلیل بنفشه آفریقایی شما به تریپس آلوده شد، توصیه می شود مراحل زیر را انجام دهید:
1) گل ها و غنچه هایی را که روی بنفشه آفریقایی شما روییده اند جدا کرده و دور بیندازید.
2) از آنجا که تریپس علاوه بر مرکز گیاه، در داخل خاک تخم ریزی کرده و تکثیر می شود توصیه می شود که گیاهانتان را با سم مخصوص حشره بنفشه آفریقایی سمپاشی نمایید. با اینکار فرصت رشد و تکثیر مجدد به این آفت داده نخواهد شد. توضیحات مربوط به سم حشره را می توانید در اینجا بخوانید.
5- مگس سیاه
اگر تا بحال در منزل یا محل کار تجربه نگهداری از چند گیاه آپارتمانی را داشته اید، به احتمال بسیار زیاد با حشرات سیاه رنگ و ریز که نسبتاً به سرعت در اطراف گلدان ها پرواز می کنند مواجه شده اید. این مگس های ریز و سیاه رنگ در خاک گلدان ها تخم ریزی می کنند، از بقایای گیاهی پوسیده در خاک تغذیه می کنند و به سرعت تکثیر می شوند. البته این مگس های سیاه رنگ برای گیاهان شما، از جمله بنفشه آفریقایی مضر نیستند و به آن آسیب نمی زنند، اما در کل این حشره برای خود شما ناخوشایند و مزاحم است، به ویژه آنکه معمولاً بقایای مرده این مگس ها اطراف گلدان ها می ریزد و منظره نازیبایی ایجاد می کند. از مهم ترین دلایلی که باعث ایجاد این حشرات می شوند می توان به استفاده از خاک های نامرغوب و آلوده برای گیاه و همچنین آبیاری زیاد گیاه اشاره نمود. طبق معمول، همیشه که پیشگیری قطعاً بهتر از درمان است، پیشنهاد می کنیم از خاک های مطمئن و با کیفیت استفاده نمایید و از آبیاری بیش از حد گیاهانتان پرهیز نمایید.
اما اگر گلدان های بنفشه آفریقایی دچار مشکل مگس سیاه، برای مقابله چه کاری می توان انجام داد؟
در قدم اول آبیاری را کاهش دهید و همزمان از چسب های جذب کننده حشرات استفاده کنید. از آنجا که تخم ریزی این حشرات در نزدیکی سطح خاک انجام می شود و به شدت نسبت به خشکی حساس است، با کاهش آبیاری و خشکی سطح خاک، درصد زیادی از این مگس ها از بین خواهند رفت. ولی برای درمان قطعی و اثربخشی در زمان کوتاه تر می توانید از سم حشره استفاده نمایید.
*************************

بنفشه آفریقایی را میتوان عروس گلهای آپارتمانی نامید چرا که گیاهی است که با کمی دقت و مراقبت میتوان از گلهای زیبای آن در طول سال لذت برد.
مراقبت و تکثر بنفشه آفریقایی به آن سختی ای که فکر میکنید نیست اتفاقا گیاه بسیار مقاومی است اما چند تا اصول دارد که باید رعات شود.
اولا آبیاری بنفشه آفریقایی با گیاهان دیگر کاملا متفاوت است درواقع نباید به برگهای این گیاه زیبا آب بپاشید حتی اگر قطره ای آب به برگ آن آب بخورد همان قسمت از بین خواهد رفت. البته آب سرد این مشکل را ایجاد میکند اگر آب ولرم باشد و مکانی که بنفشه قرار دارد بالای ۲۰ درجه باشد هیچ مشکلی به وجود نمیآید اما پیشنهاد میشود هیچ وقت سعی نشود روی برگهای این گیاه آب بپاشید.
بهترین نوع آبیاری به این گیاه این است که زیر گلدانی ای تهیه کنید و درون آن آب بریزید سپس گلدان را درون آن قرار دهید تا خاک درون گلدان آب زیرگلدانی را به خود جذب کند با این روش به برگهای گیاه آب نمیخورد اگر عمق زیرگلدانی شما کم است دوبار آب بریزید تا خاک گلدان خوب خیس شود در حدی که سطح خاک مرطوب شود کافیست .
وقتی درون زیرگلدانی آب میریزین شاید ساعت ها زمان ببرد تا آب به سطح گلدان برسد مشکلی نیست کمی تحمل کنید اما اگر بعداز ۵ ساعت دیدین هنوز سطح خاک مرطوب نشده یک مرحله دیگه هم آب بریزین
در تصویر زیر نحوه درست آبیاری بنفشه آفریقایی نشان داده شده است.

خوب دومین موضوعی که در مورد بنفشه آفریقایی باید به ان توجه کرد نور این گیاه است
این گیاه به نور زیادی احتیاج ندارد اما برای گلدهی موضوع فرق میکند یعنی نیازمند نور زیاد و مناسب برای گلدهی است.
نور را میتوان از دو طریق برای این گیاه تامین کرد
قرار دادن گیاه در معرض نور طبیعی خورشید اما غیر مستقیم مثل پشت پنجره جنوبی
تامین نور مصنوعی با لامپهای مهتابی یا ال ای دی با رنگهای سفید آبی و قرمز برای اطلاعات بیشتر در مورد نور مصنوعی به بخش مقاله های سایت قسمت نور مصنوعی مراجعه کنید
از کجا بفهمید که نور شما برای گیاهتان کافیست.
اگر بنفشه شما شاداب باشد و به گل بنشیند مطمئن باشید که نور خوبی دارد اما اگر هیچ رشدی نمیکند و اصلا گل نمیدهد نتیجه میگیریم نور مناسبی در دسترس ندارد.
تکثیر بنفشه آفریقایی:
تکثیر این گیاه به سه طریق امکان پذیر است
۱- کشت بافت
۲- کاشت بذر
۳- قلمه زدن از طریق برگ که رایج ترین و راحت ترین راه تکثیر همین است .
به این طریق که یکی از برگهای گیاه را باقیچی یا چاقوی تیز جدا کرده و درون اب میگذارید تا ریشه بدهد بعداز ریشه دادن آن را درون گلدان با خاکی مناسب می کارید.
**********************
تاثیر نور مصنوعی بروی رشد بنفشه آفریقایی
فاکتورهای مختلف نور از جمله دوره نوری، شدت نور و طول موج های مختلف نوری برای هر گياهی منحصر به فرد است . گياهان مختلف به دوره های نوری مختلف واکنش های مختلفی نشان مي دهند .استفاده از نور مصنوعی سبب می شود که شما محدود به کنار پنجره برای نور گیری نباشید و بتوانید از همه قسمت های خانه از جمله کتابخانه و آشپزخانه و حتی نواحی که به نسبت نور کمتری دارند استفاده کنید. امتیاز دیگر استفاده از نور مصنوعی این است که زمان نوردهی متناسب با سلیقه و نظر شما تعیین می شود، می تواند روز و یا شب باشد.

طیف نوری طبیعی شامل قرمز، نارنجی ، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش است . این امواج نوری یا توسط گیاهان بازتاب شده و یا جذب می شوند.
استفاده از لامپ های رشته ای :
استفاده از لامپ های رشته ای که اغلب در خانه ها استفاده میشد از آنجا که حرارت زیادی تولید می کنند و طیف نوری مناسبی برای پرورش بنفشه آفریقایی ندارند توصیه نمی شوند. از لامپ های کم مصرف و زیرکابینتی در صورتی که منبع نوری مناسبی در دسترس نباشد می توان استفاده کرد ، این لامپ ها حرارت زیادی تولید نمی کنند ولی طیف نوری مناسبی هم برای پرورش بنفشه آفریقایی ندارند.

لامپ فلورسنت يا همان لامپ مهتابی:
نوعی لامپ تخليه الکتريکی گازی است که از خود پرتو فرابنفش ساطع ميکند.استفاده از یک لامپ فلوروسنت لوله ای آفتابی و یک لامپ فلوروسنت لوله ای مهتابی که به فاصله ۲۰ تا ۳۰ سانتی متری به طور موازی با یکدیگر نصب شده باشند تاثیر خوبی در رشد بنفشه آفریقایی دارد.توليد گرما و کاهش ميزان نور توليدی به مرور زمان از معايب اين دسته از لامپ ها به حساب می آيند.
اگر گیاه نزدیک به منبع نور باشد ، برگ ها به طرف پایین گلدان متمایل می شوند و رنگ سبزشان کم رنگ می شود و تاج آن ها ضخیم و سفت می گردد و برگ های ابلق به طور یکدست سبز می شوند و برعکس اگر نور کافی نباشد دمبرگ ها بلند شده و برگ ها به سمت بالا ومنبع نور کشیده می شوند و رشد گیاه کند می شود. در نور مناسب برگ ها در بیشتر گونه ها به طور افقی قرار می گیرند.

لامپ های SMD و LED :
انواع دیگر از منابع نوری هستند که اخیرا وارد بازار شده اند . این لامپ ها کم مصرف بوده و حرارت کمی تولید می کنند و نسبتا عمر خوبی دارند و شدت نورشان یکنواخت است. انواع مختلفی دارند که برخی از آنها مناسب پرورش گیاه می باشد.
اس ام دی هایی که به تازگی وارد بازار شده اند و مصرف کمتر، نور بیشتر، عمر بالاتری دارند و برای بنفشه آفریقایی مناسبند.
برای رشد مناسب بنفشه آفریقایی ، لامپ می بایست به مدت ۸ تا ۱۴ ساعت و در مورد برخی از گونه ها تا ۱۶ ساعت روشن باشد. بنفشه افریقایی که زیر نور مصنوعی پرورش می یابد می بایست حداقل ۸ ساعت در شبانه روز در تاریکی کامل قرار گیرد. چرا که برخی فرایند های بیوشیمیایی گیاه در تاریکی و بعضی فعل وانفعالات در روشنایی انجام می شود که این دو مکمل یکدیگرند.
منبع : وبسایت نارگیل
*****************************

گل بنفشه آفریقایی گیاه حساسی است که برای گلدهی به نور مناسب نیاز دارد . و در صورت عدم وجود نور مناسب این گیاه گل نخواهد داد . میزان نوردهی , زمان نوردهی و شدت نور به این گیاه بسیار مهم می باشد . با تهیه ی نور مصنوعی مخصوص گیاهان گلده شرایط مطلوبی برای گیاه خود فراهم آورید . لامپ مناسب بنفشه را باید با در نظر گرفتن سایز گیاه و فاصله ی تابش به گیاه انتخاب نمود.
مشخصات: اسم علمی بنفشه آفریقایی Saintpaulia ionantha ، از خانواده Gesneriaceae می باشد. این جنس دارای 12 گونه از گیاهان چند ساله همیشه سبز علفی است. گونه مورد نظر بومی نواحی مركزی افریقا بوده و ارتفاع آن به حدود 8 تا 12 سانتی متر و گسترش آن به حدود 15 تا 22 سانتی متر می رسد. برگ های بنفشه آفریقایی نسبتا سبز تیره، به شكل قلبی با كركهای مخملی است. گل های این گیاه به صورت منفرد و در تمام سال روی گل آذین كوچك چتری ظاهر می شوند. این گلها شبیه بنفشه معمولی بوده ولی گلبرگها تقریبا مدور و كشیده می باشند. حداقل حرارت در زمستان ، برای این گیاه، 13 درجه سانتی گراد است و آبیاری نیز، مخصوصا با آب سرد، نباید انجام بشود.
مراقبت: بنفشه آفریقایی به نور متوسط، حرارت زیاد، خاك همیشه خیس، رطوبت 70 تا 90 درصد و خاك كمی اسیدی احتیاج دارد.
کود: كود مورد نیاز این گیاه را میتوان به میزان 3 گرم در لیتر، هر هفته یكبار از اردیبهشت تا مهر ماه، مصرف نمود.
خاک: خاك جنگلی نرم و قابل نفوذ یا تورب با كمی خاك برگ برای پرورش این گیاه مناسب است.
تکثیر بنفشه آفریقایی :
برای تكثیر بنفشه آفریقایی می توانید در فصل تابستان قلمه برگی تهیه كنید .برگهای بالغ، اما نه خیلی پیر را با دمبرگ، جدا كنید و دمبرگ را در پودر هورمون ریشه زایی فروكرده و در كمپوست مخصوص بذر و قلمه قرار دهید. درجه حرارت محیط را تا زمان ریشه زایی 18 تا 21 درجه سانتیگراد نگاه دارید. تكثیر از طریق بذر هم انجام می شود. برای این كار بذرها ی بنفشه آفریقایی رابه صورت پراكنده در گلدان كم عمقی بكارید و خاك را كمی مرطوب نمایید. با شیشه یا پلاستیك شفاف روی گلدان محتوی بذر را بپوشانید. این كار را باید در اویل بهار در حرارت 18 تا 21 درجه سانتی گراد انجام دهید.

عوارض و درمانگل بنفشه آفریقایی:
گلهای بنفشه آفریقایی دراثر كمبود مواد غذای ریزمغذی، متفرق و پژمرده می شوند. برای ازبین بردن علایم، آنها را طبق دستور تغذیه مصنوعی نمایید. غبار پاشی در آفتاب و یا آبیاری ازبالا، عامل ایجاد لكه های قهوه ای روی برگها میباشد. بنفشه آفریقایی احتیاجی به غبار پاشی ندارد و از زیر گلدانی آبیاری می شود. اگر مشاهده كردید به طور ناگهانی گیاه شما زرد شده، گلدان رابه هوای مملو از اكسیژن منتقل كنید. ممكن است هوای كثیف و یا گاز آشپزخانه این علایم راایجاد كرده باشد. هوای گرم وخشك، باعث پیچیدگی و خشكی برگها می شود. همچنین هوای سرد می تواند برگها را پژمرده و خم كند. اگر مقاوم شرایط برای گیاه شما مساعد است ولی گیاه گل نمی دهد به خاك گلدانها كود مایع اضافه كنید. گلهای شفاف و كمرنگ مربوط به صدمه قطرات آبی است كه هنگام غبار پاشی روی گلها ریخته است و آبیاری زیاد از حد هم گلها و برگهای گیاه را می پوساند در تمام طول سال، هفته ای دوبار آبیاری كافی است. گلدانهای خیلی بزرگ باعث می شوند بنفشه آفریقایی، گل ندهد. در این صورت تادو سال گلدان را تعویض نكنید.
:: موضوعات مرتبط:
کاکتوس و ساکولنت ,
,
:: بازدید از این مطلب : 6405
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0