نگهداری از گل لاله و پیاز آن
نگهداری از گل لاله و پیاز آن
نگهداری لاله نیز مثل گل سنبل است.
لاله یک گل دائمی نیست پس نباید انتظار داشته باشید این گل همیشه بماند دوام گل نهایتا یک ماه میباشد اما بعداز از بین رفتن گل پیاز آن را از خاک در بیارید و ساقه آن را قطع کنید در محلی خشک و تاریک بگذارید تا سال دیگه هم میتوانید بکارید و سبز میشود.
اگر پیاز لاله شما هلندی است فقط ۲ سال به شما گل میدهد و تکثیر نمیشود. چون در هلند پیازها را عقیم میکنند. اما اگر پیاز شما ایرانی است هر سال گل داده و پیازها نیز زیاد میشوند.
زمان کاشت پیاز گل لاله : بهترین زمان کاشت اواخر پاییز تا اواسط زمستان میباشد
شرایط نگهداری گل لاله
گل لاله عمر کوتاهی دارد یعنی پس از گل دادن حدود ۲۰ روز بعد گل آن کم کم از بین میرود اما پیاز آن سالم باقی میماند.
نور: لاله به نور زیادی نیاز دارد مخصوصا در زمان گلدهی پس اگر درون منزل نگهداری میکنید پرنور ترین مکان را برای این گل زیبا انتخاب کنید مثلا کنار پنجره جنوبی
آبیاری: لاله به آبیاری زیادی احتیاج ندارد هر وقت که سطح خاک خشک شد آبیاری کنید مواظب باشید آبیاری زیاد باعث پوسیده شدن پیاز میشود.
کود دهی: نیازی ندارد اما در صورت امکان مقداری ( ۱۰ درصد) کود دامی یا ورمی به خاک آن در زمان کاشت اضافه گردد
خاک : خاک مناسب برای سنبل ترکیبی از کوکوپیت و پیت ماس و پرلیت یا اینکه مخلوطی از کود و خاک برگ و ماسه و خاک باغچه
نگهداری از پیاز لاله برای اینکه سال بعد هم گل بدهد.
ساده ترین روش نگهداری پیاز لاله
پس از اینکه ساقه و گل لاله شما پژمرده شد و از بین رفت آن را با همان گلدان در گوشه ای از باغچه بگذارید نیازی به آبیاری هم نیست و اگرم بارون و آب بهش بخورد بازم موردی ندارد این پیاز در سال بعد اواخر زمستان کم کم شروع به گل دهی میکند.
روش نگهداری صنعتی
پس از به پایان رسیدن گل لاله پیاز آن را از گلدان در بیارید و ریشه و ساقه آن را قیچی کنید سپس آن را درون یخچال طبقه زیرین تا سال بعد نگهداری کنید و در اواخر بهمن بکارید ( درون فریزر نگهداری نکنید).
***********************
طریقه کاشت گل لاله در گلدان

لاله را به دو صورت گلدان و در بستری در محیط باز میتوان کشت کرد ، ابتدا نحوه انتخاب پیاز و چگونگی کاشت در گلدان را مورد بررسی قرار می دهیم .
در انتخاب پیاز لاله در ابتدا باید به ظاهر پیاز توجه کرد . ظاهر پیاز باید کاملا سالم و فاقد هرگونه له شدگی باشد . بهتر است پیاز لاله شامل فلس آخری که به رنگ قهوه ای است باشد در صورت نبود فلس قهوه ای رنگ (پوشینه ) هم مشکلی وجود ندارد .
از لحاظ ساختاری پیاز لاله به گونه ای خلق شده که شامل مجموعه ای از فلس ها می باشد که این لایه ها از یکدیگر در مقابل خسارات محافظت می کنند . همچنین فلس ها دارای مواد غذایی هستند که به مصرف گیاه می رسد . در صورتی که بیماری های قارچی یا خوردگی فلس ها به نطفه اصلی گیاه که توسط فلس ها احاطه شده اند نرسیده باشد آن پیاز را می توان کشت کرد ولی بهتر است جهت نرسیدن این بیماریها به نطفه اصلی گیاه پیاز ها را در محلول قارچ کش ضد عفونی کرد .
یکی دیگر از اندام مهم و تاثیر گذار در انتخاب پیاز ، طبق پیاز می باشد که به قسمت انتهایی گیاه گفته می شود که ریشه از آن بیرون می آید . به طور کل این طبق باید کاملا سالم و باید فاقد هرگونه ریشه جدید قبل از کشت باشد .
حال به اندازه پیاز اشاره می کنیم .
برای کاشت پیاز لاله در داخل گلدان اندازه محیط پیاز باید بالای ۱۱ سانتیمتر باشد . روش اندازه گیری بسیار ساده است . توسط یک نخ که به دور پیاز می پیچیم و با اندازه گیری نخ میتوان پیاز را اندازه گیری کرد .
با انتخاب پیاز بالای سایز ۱۱ سانتی متر کار را آغاز می کنیم .
حداقل اندازه گلدان مورد نیاز برای یک پیاز لاله گلدان سایز ۱۰ می باشد ( سایز گلدان بر اساس طول قطر دهانه گلدان محاسبه می شود و قطر دهانه گلدان سایز ۱۰ به اندازه ۱۰ سانتی متر می باشد . ) هرچقدر سایز گلدان بزرگتر انتخاب شود تعداد بیشتری پیاز لاله می توان در آن کشت کرد . پس از انتخاب گلدان ابتدا خاک مورد نیاز لاله را انتخاب میکنیم به طور کلی پیاز لاله در اکثر خاک ها و با بافت های مختلف قابل کشت و گلدهی می باشد اما بهترین خاک برای کاشت لاله شامل خاکی با PH خنثی و دارای بافت سبک شامل خاک باغچه ۶۰٪ +ماسه بادی ۲۵٪+ برگ پوسیده ۱۵٪ می باشد . حال با تهیه خاک مناسب کشت را شروع می کنیم . لازم به ذکر است عمل کاشت پیاز لاله را از آبان ماه تا اواسط دی ماه می توان انجام داد .
۳۰٪ گلدان را با خاک پر کرده سپس پیاز لاله را به شکلی که طبق به سمت پائین و نوک پیاز به سمت بالا باشد در داخل گلدان قرار می دهیم و روی آن را با خاک می پوشانیم به طوری که خاک تا لبه گلدان را بپوشاند . در اینجا باید به این نکته اشاره کرد که پیاز لاله جهت عمل گلدهی به یک دوره سرمایی حداقل ۸ هفته ای در دمای ۲ تا ۴ درجه سانتی گراد نیاز دارد .
پس از کاشت گیاه در گلدان جهت انجام دورره سرمایی می توان گلدان کشت شده را در محیط طبیعی بیرون قرار داد به این صورت که جهت کم نشدن دما به صفر درجه و زیر آن بر روی گلدان حدود ۵ تا ۷ سانت ماسه میریزیم . این عمل سبب می شود که در صورت سرد شدن دمای هوا تا زیر صفر پیاز داخل گلدان از یخ زدگی در امان باشد . حال شروع به آبیاری می کنیم . یکبار آبیاری برای پیاز کشت شده در گلدان کافی است و پس از آن نزولات جوی به صورت طبیعی گلدان را آبیاری می کنند . هر چند در طی دوره سرمایی نیازی به آبیاری وجود ندارد .
پس از اتمام دوره سرمایی و با آغاز اسفند ماه جوانه گیاه شروع به حرکت می کند و در این زمان ماسه روی گلدان را بر داشته و گیاه را به دمای گرم که باید به صورت تدریجی از ۷ تا ۲۰ درجه تغییر یابد انتقال داد . به طور کلی این شرایط دمایی در محیط طبیعی ایجاد می گردد اما برای کنترل بهتر زمان گلدهی مخصوصا برای ایام نوروز این شرایط در محیط خانه بهتر است به طوری که ابتدا باید گلدان را در نزدیک پنجره ها و سپس به قسمتهای گرمتر خانه منتقل کرد .
از زمان آغاز جوانه زدن باید هفته ای دوبار گیاه را آبیاری کرد . برای کنترل زمان گلدهی می توان دما را کم و زیاد و یا در یک دمای ثابت به مدت بیشتری نگهداشت .
پس از گلدهی بهتر است گلدان را در محیطی با دمای ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی گراد نگهداری کنید زیرا در این دما بیشترین طول عمر گیاه را که بسته به واریته تا یک ماه هم میتواند باشد را خواهید داشت .
پس از اتمام گلدهی و زمانی که برگها به رنگ زرد تغییر رنگ دادند دیگر دست از آبیاری گیاه بردارید و یک ماه بعد پیاز را از گلدان خارج و مشاهده خواهید کرد که پیاز مادر از بین رفته و بجای آن چند پیازچه کوچک ایجاد شده است . پیازچه های کوچک برای گلدهی باید بالای ۱۱ سانت باشند در غیر اینصورت در گلدان و برای سال بعد گلی نخواهید داشت . در این صورت برای عمل گلدهی مجدد باید یکسال صبور باشید و پیازچه های کوچک را در گلدان یا باغچه کشت نمائید . تا پس از یکسال استراحت به سایز مورد نظر جهت گلدهی برسند .
لازم به ذکر است پس از خالی کردن خاک گلدان ابتدا پیازچه های کوچک را شسته سپس در محیطی باز و فاقد رطوبت و به دور از نور مستقیم خورشید و با دمای طبیعی خشک کرده سپس تا آبان ماه که زمان کشت مجدد است در محیطی فاقد رطوبت و نور نگهداری کنید .
بهترین وسیله جهت نگهداری پیازها جعبه های پلاستیکی که برای حمل میوه از آن استفاده می شود است که دارای شیارهایی جهت گردش هوا می باشند .
در انتها شما را به دیدن تصاویر ذیل دعوت می کنیم .
” نقل مطالب فوق با ذکر منبع بلامانع است “
*************************