اخیرا پرورش دهندگان حرفه ایی کاکتوس در فضای آزاد دریافته اند که بعد از ریزش باران روی کاکتوس ها طراوت و شادابی خاصی پیدا می کنند که ناشی از اسیدی بودن آب باران است وهم در رشد و هم در شادابی کاکتوس ها تاثیر بسزایی دارد و آب لوله کشی چنین شرایطی را در گیاه هیچگاه ایجاد نمی کند، آب لوله کشی اصطلاحا یک آب سخت است که باعث توقف رشد در کاکتوس ها می شود و عوارض دیگری نیز به همراه دارد ، برای جلوگیری از این نارسایی در مراکز مختلف پرورش کاکتوس توصیه شده که به آب مقداری سرکه سفید اضافه کنند . مقدار آن تقریبا یک قاشق غذاخوری برای 20 لیتر آب و با یک محاسبه تقریبی حدود 25 سی سی برای یک لیتر آب و چنانچه قطره چکان در دسترس داشته باشیم حدودا 9 قطره برای یک لیتر آب و با این عمل شادابی ، سلامت و رشد کاکتوس تان را تضمین کنید . البته اگر بتوانید از آب باران یا آب مقطر استفاده کنید دیگر نیازی به سرکه نیست و در صورت استفاده از آب لوله کشی سرکه توصیه شده در ضمن همان روز که سرکه را به آب اضافه کردید باید آب را مصرف کنید اگر مدتی بگذرد ممکن است خاصیتش را از دست بدهد .
آبیاری کاتوسا خیلی مهمه. بهتره به جای اینکه تایم خاصی قرار بدید برای آبیاری ببینید کاکتوستون چی میخواد. برای اینکه بدونید کاکتوستون کی به اب احتیاج داره بهتره بزارید خاکش خشک خشک بشه بعد با خلال دندون توی خاک فرو کنید اگه خشک خشک بود و خلال دندونتون گلی نشد، حالا وقت خوبی برای آبیاری هست. گاهی هم کاکتوسا قارچ میگیرن که خب چون از ریشه شروع میشه زمانی معلوم میشه که کاکتوس از بین رفته . بهتره کمی خاکستر در خاک گلدونتون بریزین که خاکشو ضد عفونی کنه. باز هم یه پست میزارم در مورد بیماری های مختلف کاکتوس ها امیدوارم به دردتون بخوره تغییر شکل کاکتوس کاکتوس ها برای رشد خوب خود نیاز به نور خورشید دارند هر چه این نور کمتر شود رشد گیاه کمتر و نامتعارف تر می شود . کاکتوس هایی که در خانه نگهداری می شوند حتی پر نور ترین قسمت پشت پنجره هم مواقعی نمی تواند نیاز نوری آنها را برطرف کند . وقتی که نیاز نوری آن ها برطرف نشود، رشد خود را به صورت نامتعارف آغاز می کنند و به اصطلاح به طرف نور کشیده می شوند . رنگ پریدگی کاکتوس هم به دلیل کم نوری است . شاید بعضی از آن هایی که به تازگی کاکتوس نگهداری می کنند فکر کنند که این نوع رشد عادی است ولی این یک رشد غیر طبیعی است و باید جلوی آن گرفته شود . درمان : خوب درمان کار راحتی است . اگر زود فهمیده باشید که کاکتوس شما به علت کم نوری تغییر شکل داده باید آن را کم کم به نور زیاد ببریم . اگر به یکباره کاکتوس را از جای کم نور به جای پر نور ببریم کاکتوس دچار آفتاب سوختگی می شود . باید طی چند هفته هر روز مقداری کاکتوس را به نور مناسب نزدیک کنیم . وقتی نور مناسب به کاکتوس برسد کاکتوس رشد عادی خودرا آغاز می کند . کاکتوس دیگر شکل و شمایل اولیه خود را پیدا نمیکند ولی حداقل از این به بعد رشد و شکل اصلی خود را پیدا می کند . شاید لازم باشد کاکتوس را با نخ به جایی ببندید یا شاید مجبور باشید قسمت که بد رشد کرده را از کاکتوس جدا کنید . بعضی مواقع می توانید یک کاکتوس تغییر شکل داده شده را به چند کاکتوس کوچکتر سالم تقصیم کنید که به رشد عادی خود در نور مناسب ادامه دهند . تغییر شکل کاکتوس
آبیاری بیش از حد کاکتوس کاکتوس و ساکولنت آب را برای ادامه حیات در فصول خشک در خود ذخیره می کنند . در طبیعت کاکتوس آب را کم کم و با دقت ذخیره می کند و این باعث می شود که از دست دادن آب ذخیره شده به آسانی نباشد . حالا وقتی که شما در خانه از کاکتوس نگهداری می کنید و به آن بیش از حد نیاز آب می دهید این مشکلات برای کاکتوس پیش می آید : ترک خوردگی بدنه ، پوسیدگی پایین تنه و ریشه کاکتوس وقتی که ما به کاکتوس بیش از حد آب دهیم کنترل این آب جذب شده برای کاکتوس سخت می شود و کاکتوس از یک یا چند جا ترک می خورد . درمان : اولین کاری که برای درمان این مشکل باید انجام دهیم این است که آبیاری کاکتوس را متوقف کنیم ، بعد از آن می بایستی خاک و گلدان کاکتوس را عوض کنیم . بعد از اینکه کاکتوس را از خاک درآوردیم بهتر است یک هفته آن را در هوای آزاد و سایه قرار دهیم تا مقداری از آب خود را از دست دهد و سپس آن را دوباره بکاریم . اگر ریشه کاکتوس پوسیدگی داشت قسمت های دارای پوسیدگی را جدا کنیم . زخم ها و ترک خوردگی های روی کاکتوس که بر اثر زیاد آب دادن بوجود آمده اند برروی کاکتوس می مانند و هیچ راهی برای از بین بردن آن ها نیست .
مشکل دیگری که زیاده روی در آبیاری کاکتوس بوجود می آورد پوسیدگی ریشه و قسمت پایین تنه کاکتوس است . این پوسیدگی کم کم از ریشه گیاه شروع می شود و تمامی کاکتوس را فرا میگیرد و باعث نابودی کاکتوس می شود . این مشکل نیاز به درمان فوری دارد . درمان : برای درمان این مشکل باید کاکتوس را از گلدان بیرون آورید و خاک دور ریشه را جدا کنید ، با دقت ریشه گیاه را بررسی کنید و قسمت های پوسیده ریشه را جدا کنید . اگر پوسیدگی فقط در ریشه بود و قسمت های پوسیده را جدا کردید کاکتوس را دوباره بکارید و یک هفته به آن آب ندهید ولی اگر پوسیدگی به تنه کاکتوس رسیده بود تا قسمت پوسیده تنه را ببرید و قسمت پوسیده را کاملا جدا کنید .پس از اینکه کاکتوس را ۲ روز در هوای آزاد گذاشتید و قسمت زخم شده خشک شد کاکتوس را بکارید و تا ده روز آبیاری نکنید تا دوباره ریشه بزند . سپس کم کم آبیاری متعادل به نسبت فصل و نوع کاکتوس را شروع کنید و مواظب باشید که دیگر در آبیاری کاکتوس های خود زیاده روی نکنید .
آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی کاکتوس
کاکتوس هایی که در محل سایه و یا کم نور نگهداری می شوند اگر به یکباره در معرض نور خورشید قرار گیرند دچار آفتاب سوختگی می شوند . آفتاب سوختگی بیشتر نشانه هایش را بر بالای کاکتوس و لبه های بیرونی آن نشان می دهد . آفتاب سوختگی رنگ رفتگی سفیدی بر روی کاکتوس ایجاد می کند که اگر شدت آفتاب سوختگی زیاد باشد به رنگ قهوه ای تیره تغییر رنگ پیدا می کند . درمان : اگر آفتاب سوختگی کاکتوس شما در مرحله سفیدی می باشد جای امیدواری است ، شما می بایستی کاکتوس را به محل سایه منتقل کنید و آبیاری منظمی داشته باشید تا کاکتوس به حالت اولیه خود باز گردد ولی اگر کاکتوس شما آفتاب سوختگی قهوه ای دارد اثر آن دائمی بر روی کاکتوس می ماند ، فقط شما آنرا به سایه منتقل کنید و منظم آبیاری کنید . اگر شما یک کاکتوس از مغازه خریداری کرده اید ، این کاکتوس مدت زیادی در نور کم زندگی کرده است پس شما نباید به یکباره آن را در زیر نور مستقیم خورشید قرار دهید چون آفتاب سوخته می شود . برای نگهداری کاکتوس خریداری شده در زیر نور مستقیم خورشید باید کم کم آنرا به محیط عادت دهید و هر روز فقط چند ساعت زیر نور خورشید باشد و طی چند هفته کم کم ساعت ها را زیاد کنید که کاکتوس به نور جدید عادت کند . این را هم در نظر داشته باشید که بعضی از گونه های کاکتوس هیچگاه نباید در زیر نور مستقیم خورشید باشند و همچنین نور مستقیم در هر شهر ایران با شهر دیگر فرق می کند . شهر های جنوبی آفتاب سوزنده دارند ولی شهرهای شمالی آفتابی ملایم دارند .
کاکتوس قورباغه ای مشخصات:اسم علمی این گیاه Stapelia ، از خانواده Asclepiadaceae میباشد. این جنس بومی آفریقای جنوبی است، ساقه آن خوابیده و شاخه هایش چهار گوش، بالدار یا دندانه دار و بدون برگ است. این گیاه گلها کرک دارد و بزرگی دارد که به شکل ساره دریایی و به رنگ زرد، خرمایی و ارغوانی هستند. گلها از مرداد تا مهر در انتهای شاخه ها ظاهر می شوند و بوی بدی دارند سیستم ریشه ای این گیاه طوری است که می توان آنها را در گلدان هایی که عمق زیاد ندارند پرورش داد. تعویض گلدان هردو سال یکبار صورت می گیرد. در زمستان به گیاه گل قورباغه ای آب کمی می دهند و آن را در۱۰ درجه سانتیگراد نگاه داری می کنند. مراقبت:گل قورباغه ای به نور زیاد، حرارت معمولی تا زیاد، آبیاری اندک، هوای خشک، وخاک قلیایی احتیاج دارد. کود: کود مورد نیاز این گیاه را می توان به میزان ۳ گرم درلیتر، هر سه هفته یکبار، از فروردین تا شهریور، مصرف کرد. خاک: مخلوطی از خاک باغچه با کمی تورب برای رشد و نمو گل قورباغه ای مناسب میباشد. ازدیاد: گل قورباغه ای را از طریق کاشت بذر در اواسط بهار تکثیر می کنند. بذرها را در سینی بذر، حاوی کمپوست مخصوص گیاهان گوشتی بکارید و دردمای ۲۰ تا۲۱ درجه سانتیگراد نگاه دارید. نهالهای بذری در ۲ هفته رشد خواهد کرد. این گیاه را از طریق قلمه گیری یا تقسیم بوته هم میتوانید تکثیرکنید. زمانی که گیاه رشد کافی کرده و به شکل انبوه در می آید، در اواخر بهار، به آرامی ساقه هایی را ازگیاه جدا کنید و سعی نمایید این ساقه ها همراه ریشه باشد. سپس آنها را در گلدانی با قطر دهانه ۶ تا ۹ سانتیمتر حاوی کمپوست گیاهان گوشتی و کاکتوس بکارید. خاک را نسبتا مرطوب نگه دارید. قلمه های ساقه ای را نیز از اوایل تا اواسط تابستان، با یک چاقوی تیز، از پایه مادری جدا کنید. سپس آنها راچند روزی کنار بگذارید تا در محل برش ساقه کال تشکیل شود، آنگاه آنها در گلدانی با قطر دهانه ۶ تا ۹ سانتیمتر حاوی کمپوست مخصوص گیاهان گوشتی و کاکتوس بکارید.
ازتکیوم بومی مکزیک مرکزی است و دارای گونه های مختلفی می باشد که در انتهای صفحه به همراه تصویر درج شده است . نام این کاکتوس از کاشف آن به نام آزتک گرفته شده است . روی هم رفته رشد اندکی داشته و لایه بیرونی آن نزدیک به ۱۱ شکاف و لبهای مشخص دارد . پهنای این کاکتوس به ۱۵سانتیمتر و قطر بالاترین بخش آن به ۵ سانتیمتر میرسد . پیکر این کاکتوس کم و بیش کروی و به رنگ سبز تا سبز خاکستری دیده میشود . بخش کانونی گیاه دارای پرزهای سفیدرنگ با آرئول های بسیار کوچک و خارهای ضعیف است . قطر گلها به کمتر از ۱ سانتیمتر میرسد که دارای گلبرگهای سفید و کاسبرگهای صورتی هستند که در نیمه یا پایان تابستان در نوک کاکتوس خودنمایی میکنند . ازتکیوم ها آفتاب پسند بوده و روش ازدیاد آنها به آسانی با کشت بذرهایشان انجام شدنی است . این کاکتوس میوه کروی کوچک صورتی رنگ داشته و به هنگام رسیدن خشک و نامنظم میشوند. خاک مورد نیازشان ، خاکی مخلوط و زهکشی شده است . به آب به هنگام و کافی به ویژه در هوای گرم نیازمندند و در زمستان خاک و محیط خشک را میپسندند . تا دمای ۵ درجه سانتیگراد پایداری نشان میدهند و در بلندی ها و ارتفاعات متوسط رشد خوبی دارند .